Louis ROYON

(Geboren in Oostende in 1882, overleden te Waulsort in 1968)

 

Stichtend lid van de Société Belge des Peintres de la Mer (1930-1974)

 

Louis Royon, afkomstig uit een gezin van dertien kinderen waarvan de vader een rijke visserrijder was, krijgt een verzorgde opvoeding. Door zijn sterk en weerspannig karakter past de jonge Louis zich echter moeilijk aan de opvoedingswijze van die tijd aan.

Ongedisciplineerd, slechts dromend van de zee en het avontuur, scheept hij op 15-jarige leeftijd als scheepsjongen op de Duitse driemaster "Apollo" in voor een wereldreis. Zijn vaardigheden als zeeman worden vlug opgemerkt door de officieren aan boord. Rond die tijd blijkt eveneens dat Louis Royon een talentvolle kunstenaar is.

 

Zijn eerste werk is een prachtig gedecoreerde scheepskoffer (te zien  in het Scheepvaartmuseum). In 1899, als hij 17 jaar oud is (!), legt hij met succes het examen van tweede luitenant op de lange vaart af. Na enkele jaren varen behaalt hij in 1913 een diploma van kapitein waardoor er voor hem een loopbaan van reizen en uitzonderlijke avonturen aanbreekt (*).

Ieder vrijogenblik wijdt hij aan de schilderkunst of zit hij te schetsen. Hij wint de affichewedstrijd van de lijn Oostende-Dover waar tal van beroepskunstenaars aan deelnemen. Vervolgens verzoekt de Compâgnie Maritime Belge hem een groot aantal affiches te ontwerpen.  Door zijn groot talent verwerft hij heel vlug bekendheid. Hij houdt niet op met reizen en schilderen.

In 1930 richt hij met Maurice C. Pauwaert de Société des Peintres de la Mer op en vrij vlug boekt hij binnen die vereniging veel succes. Zijn vrijmoedigheid als zeeman stelt hem echter tegenover kunstenaars die het academisme belangrijker vinden dan de maritieme realiteit.

Hij werkt "figuratief" in een tijdperk waarin dat geen mode is. Zijn verhouding met de kunstcritici verslechtert gaandeweg. Hij dient bij de hierboven vermelde vereniging zijn ontslag in en stelt zijn doeken ieder jaar tentoon (Galerie Portenart in Brussel). Telkens valt hem een enorm succes te beurt, wat zijn tegenstanders hem benijden.

Vanaf 1945 neemt zijn produktie toe, tot groot genoegen van zijn bewonderaars. Hij stelt in Brussel tentoon tot in 1965 en in 1968 overlijdt hij in Waulsort bij Dinant. Zijn talrijke doeken zijn verspreid over privé-collecties. Zij verdienen bewondering en wachten (zoals het werk van Maurice Pauwaert) tot een mecenas die het mogelijk maakt er een grote retrospectieve over te maken.    

 

     */**       • A. Berqueman, Ls. Royon, peintre de mer - La Pléiade 1950

           • Carlo Adam, Historique sur le Cdt Louis Royon -  "Les Notes Waulsortoises"

            • Karel Pickery, Een oostendenaar: Louis Royon

            • Francine Pouzaz-Muyle, Louis Royon - Mémoire

            • Norbert Hostyn, De zee en de kunst: Louis Royon - Neptunus mei 1981