Maurice C. PAUWAERT

(Geboren in Gent in 1889, overleden in 1965)

 

Directeur-Stichter van het maritieme tijdschrift "Sur l'Eau" (1923)

Stichtend lid van de Société Belge des Peintres de la Mer (1930-1974)

 

Maurice C. Pauwaert, een bijzonder talentvolle aquarellist, volgde een opleiding aan de Academies van Gent en Nottingham (UK). Hij wordt geboeid door alle aspecten van het maritieme leven en kan bogen op een voorbeeldige en vruchtbare carrière.

Hij was tegelijk kunstenaar, verzekeraar, regattezeiler, een bijzonder benadigde auteur van zeekronieken, fotograaf, specialist op het stuk van race-boten en werd bewonderd om zijn originaliteit, zijn bekwaamheid en zijn grote vriendelijkheid.

 

De eerste nummers van "Sur l'eau" (vandaag "Yachting Sud/Sur l'Eau") waren in handgeschreven karakters gedrukt en werden met een groot aantal schetsen en aquareltekeningen versierd. In nr 447 van juni 1965 waren niet minder dan 20 bladzijden nog op die manier gemaakt.

 

Maurice C. Pauwaert heeft met dynamisme tot het gemeenschapsleven bijgedragen van de Société des Peintres de la Mer, van de Férération Royale Belge de Yachting, van de Vrienden van het Scheepvaartmuseum, van de Union Internationale Motonautique, de Royal Belgian Sailing Club, enz...

 

Hij was een goede vriend van Marin-Marie (één van de meest befaamde Franse marineschilders) en stelde zijn doeken zowat overal tentoon. Zijn werk werd met tal van prijzen bekroond. Tal van aquarellen van Maurice C. Pauwaert verfraaien diverse privé-collecties.