Bob De Bruycker

Geboren te Antwerpen in 1931. Van zijn vader, reder ter kustvaart erfde hij de drang naar water en zee. Terwijl hij te Antwerpen zijn kunstopleiding in gravure, ciseleren en edelsmeedkunst volgde kon hij elke zomervakantie als lichtmatroos aanmonsteren op vele Nederlandse kustvaarders. Zo bezocht hij vanaf 1946 de kusten van Schotland, Wales, Duitsland, Zweden en Finland.

Van 1957 tot 1967 restaureert hij menig scheepsmodel voor het Nationaal Scheepvaart Museum te Antwerpen. Als autodidact schilder stelt hij zijn aquarellen en werken in olieverf tentoon en bekomt de 2e prijs in de wedstrijd voor "Marineschilderen" uitgeschreven door de RIVIERLOODSEN VAN DE BELGISCHE STAAT. In 1994 word zijn werk "Water over dek en luiken" aangekocht door de "ACADEMIA DE MARINHA" te Lissabon.

Vanaf 1955 begint zijn zeilercarrière en het is aan boord van zijn zeiljacht "SANTANNA" dat hij de inspiratie opdoet om zijn marines in olieverf, acryl of gouache weer te geven. Hij is eveneens begaafd in het oude "scrimshaw" zeemanshandwerk, zijnde het graveren op walvistanden. In de jaren 60 restaureerde hij menig scheepsmodel voor het Nationaal Scheepvaartmuseum. In 1968 verwierf hij de 2e prijs in de wedstrijd Marineschilderen uitgeloofd door de vereniging van Belgische Staats-rivierloodsen.

Oude stoomschepen, zeilvrachters en vissersschepen zijn z'n geliefde onderwerpen en de nostalgie van de naoorlogse jaren op de kustvaart komen steeds terug. Als bekwaam zeezeiler met cruises in de Middellandse zee, het Kanaal en vele "non-stop" cruises van België naar Lissabon zijn de bewegingen van schepen in de golven voor hem als een tweede natuur geworden.

In 1989 vervoegt hij een groep marineschilders en word in 1992 medestichter van de BELGISCHE MARINE SCHILDERS v.z.w. waarvan hij nu de huidige voorzitter is. Bob De Bruycker staat vermeld in de editie 2000 van"DICTIONNARY OF SEAPAINTERS OF EUROPE AND AMERICA" door E.H. Archibald , conservator of oil paintings van het GREENWICH MARITIME MUSEUM. Op 16 juli 2000 werd hij door de Stafchef van de Belgische Marine, Divisie admiraal M. Verhulst benoemd als "Officiële Schilder van de Belgische Marine ".

Buiten de regelmatige tentoonstellingen van de vereniging stelde hij ook tentoon in de Academia de Marinha te Lissabon, op het ramschip "de Schorpioen" te Vlissingen, in de Musée Portuaire de Dunkerque, in "Le Septentrion" van de Fondation Provoust te Marc en Baroeul (Fr) in de Ambassade van Portugal te Brussel, deelname te Parijs,  " Salon de la Marine 2001".

Bob De Bruycker
Bakkerstraat, 45 - BE 2140 Borgerhout -
03 271 09 71

website : www.marinepainter.be

e-mail : bobdebruycker@gmail.com
 

 

Bekijk enkele werken hieronder (scrollen):

 

 

Stormy night

 

 

Concarneau

 

 

Portliner on river Thames

 

 

Thames barge en collier

 

 

Avenir CNR

 

 

Blue Baron op de Schelde

 

Top